HEP-SEN Denizli Şubesi, Kamu sağlık ve sosyal iş kolunda çalışanların fazla mesai, gece ve gündüz vardiyalarına dair ücret politikalarının adil çalışma koşullarını ihlal etiği gerekçesiyle tepki gösterdi. HEPSEN Denizli Şube Başkanı Şeref Salman, “Sağlık emekçilerinin gündüz sabit mesai ücreti 269,22 TL iken, nöbet ücretleri riskli birimlerde 135,14 TL, diğer birimlerde ise sadece 90,09 TL’dir” dedi.
Dünyanın birçok ülkesinde ve aynı alanda çalışan kamu işçilerinin de gece çalışması, gündüz çalışmasına oranla daha yüksek bir ücretle karşılanmaktadır fakat kamu sağlık ve sosyal iş kolundaki çalışanlar için bu durum söz konusu olmamaktadır diyen HEPSEN Denizli Şube Başkanı Şeref Salman, “Bu uygulama, gece vardiyasının çalışanların fiziksel ve mental sağlığı üzerindeki yıpratıcı etkisini telafi etmeyi amaçlamaktadır. Ancak ülkemizde, özellikle sağlık sektörü gibi zor ve hayati bir alanda bu durum tersine işlemiştir. Türkiye’de Sağlık Bakanlığı’nın, fazladan bir çalışan istihdam etmek yerine, mevcut personele gündüz çalışmasının yarı ücretiyle fazla mesai yaptırması, çalışanların emek gücünü sömüren bir uygulamaya dönüşmüştür” dedi.
Çalışanların İş Verimliliğini, Ekonomik Refahını ve Halk Sağlığını Etkiliyor
HEPSEN Denizli Şube Başkanı Şeref Salman, “Aynı bakanlık bünyesindeki kamu işçilerinin dahi gece vardiyalarında daha yüksek ücret alırken sağlık çalışanlarının, yani hastalarla birebir ilgilenmek zorunda olan, hayat kurtaran bireylerin, gece vardiyasında dahi bu hakkı alamaması, hem iş hukukuna hem de insan haklarına aykırıdır.
Bu durum anayasada da eşitlik ilkesine aykırıdır. Bu durum yalnızca çalışanların ekonomik refahını değil, aynı zamanda iş verimliliğini, hizmet kalitesini ve en nihayetinde halk sağlığını da tehlikeye atmaktadır” şeklinde konuştu.
Bu adaletsizliği kınıyor ve sağlık çalışanlarının fazla mesai ve gece vardiyalarında hak ettikleri ücretleri almalarının bir insan hakkı olduğunu vurguluyoruz diyen Şube Başkanı Şeref Salman, “Bu alanda adil bir ücretlendirme politikası oluşturulması, çalışanların yasal ve etik haklarının korunması adına elzemdir. Sağlık Bakanlığı’nın bu yönde gerekli düzenlemeleri yaparak, sağlık ve sosyal iş kolunda çalışan emekçilerin emeğine saygı göstermesi gerekmektedir.
Aynı kurumda nöbet tutan kamu işçisinin nöbet ücreti 312 TL, üniversite mezunu sağlık çalışanı normal birim 90 TL, riskli birim ise 135 TL’dir” dedi.
“Bu Konuda Gerekli Adım Atılmalı”
Gece vardiyası ve fazla mesai ücretlendirmesi için kanuni düzenlemenin elzem olduğunun altını çizen Şeref Salman, “HEP-SEN olarak, gece vardiyası ve fazla mesai ücretlendirmesinin adil bir şekilde düzenlenmesi gerektiğini savunuyoruz. Bu alanda yapılacak yasal düzenlemeler, çalışanların haklarının korunması ve iş verimliliğinin artırılması adına büyük önem taşımaktadır.
Sağlık çalışanlarının haklarının gözetilmesi, hizmet kalitesini ve halk sağlığını olumlu yönde etkileyecektir. Sağlık Bakanlığı’nın, bu konuda gereken adımları atarak, adil ücretlendirme politikalarını hayata geçirmesi gerekmektedir” şeklinde açıklamalarda bulundu.