1. Haberler
  2. SGK
  3. Sağlık Uygulama Tebliğinde Değişiklikler: Aile Hekimlerinin Rolü Büyüyor

Sağlık Uygulama Tebliğinde Değişiklikler: Aile Hekimlerinin Rolü Büyüyor

featured
83

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) güncellemeleriyle birlikte, sağlık hizmetlerinde önemli değişiklikler yaşandı. Aile hekimlerine yeni yetkiler verilirken, üniversite hastanelerine 3. basamak tanımı getirildi. Ayrıca, ilaç listelerinde genişlemeler ve sağlık sistemindeki yetkilendirme kavramlarının daha kapsayıcı hale getirilmesi dikkat çekiyor.

Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) güncellemeleriyle birlikte, sağlık hizmetlerinde birçok önemli değişiklik hayata geçirildi. Özellikle aile hekimlerine verilen yeni yetkilerilaç listelerinde yapılan genişlemeler ve sağlık sistemindeki yetkilendirme kavramlarının daha kapsayıcı hale getirilmesi dikkat çekiyor.

Aile Hekimlerine Yeni Yetkiler

SUT’un 4.1.1. maddesinde yapılan düzenlemeyle, artık aile hekimliği uzmanları belirli ilaçları doğrudan reçete edebilecek. Ayrıca birçok kronik hastalık için ikinci ve sonraki sağlık raporlarının da aile hekimi uzmanları tarafından düzenlenebileceği belirtildi. Bu değişiklik, uzman hekimlere olan bağımlılığı azaltırken, hastaların sağlık hizmetlerine daha hızlı ulaşmasını sağlayabilir.

“Üniversite/Eğitim Araştırma Hastanesi” Yerine “Üçüncü Basamak” Tanımı Geldi

Tebliğin birçok maddesinde yer alan üniversite hastanesi ve eğitim ve araştırma hastanesi ifadeleri, bundan sonra “üçüncü basamak resmi sağlık hizmeti sunucusu” olarak anılacak. Yetki alanının genişletilmesiyle, üçüncü basamak sağlık kurumlarının tamamı bu hizmetlerde aktif rol alabilecek.

Yeni Etkin Maddeler Geri Ödeme Listesine Eklendi

Kanser ve kronik hastalıkların tedavisinde kullanılan önemli bazı ilaçlar artık SGK kapsamında geri ödenecek. Bu ilaçlar arasında barisitinibkariprazinsodyum zirkonyum siklosilikatdarolutamidselinexorelranatamab ve tafamidis meglumin yer alıyor. Bu değişiklik, özellikle bağışıklık sistemi hastalıklarıkalp yetmezliği ve kanser gibi ciddi tablolarla mücadelede tedavi seçeneklerini artıracak.

İlaç Kullanım Kriterleri Netleştirildi

Bazı yüksek maliyetli ilaçlar için geri ödeme koşulları detaylandırıldı. Örneğin; kanakinumabpanitumumab ve darolutamid gibi ilaçlarda tedaviye devam edilebilmesi için “atak yaşanmaması” ya da “belirli CRP düzeyleri” gibi kriterlerin sağlanması gerekiyor. SGK, bu uygulama ile gereksiz ilaç kullanımını önlemeyi ve kaynakları doğru hasta grubuna yönlendirmeyi amaçlıyor.

Tanı Kodlarında ve Kullanım Şartlarında Sadeleştirme

Bazı ilaçların kullanımını kolaylaştırmak amacıyla tanı kodlarında sadeleştirmeye gidildi. Örneğin; melatonin, artık otizm spektrum bozukluğu ve Smith-Magenis sendromu tanısı alan çocuklarda daha kolay yazılabilecek.

Rapor Sürelerinde Yeni Düzenleme

Birçok kronik hastalık ilacı için ilk iki rapordan sonra (24 ay içinde), devam raporları aile hekimi dahil çok sayıda uzman tarafından düzenlenebilecek. Örneğin, 4.2.15 maddesiyle kalp hastalıklarına ait ilaçlar için raporlar daha fazla uzman hekim tarafından verilebilecek. Bu düzenleme hem hasta hem de hekim yükünü hafifletmeyi hedefliyor.

25 Mart 2025 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan değişiklikler için tıklayın.

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Sağlık Uygulama Tebliğinde Değişiklikler: Aile Hekimlerinin Rolü Büyüyor
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Sağlık Haberi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!