SMA hastalığı ve Tip-1 diyabetle mücadele eden çocuklara yönelik önemli bir sağlık müjdesi verildi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, SGK’nın geri ödeme listesine yeni ilaçlar eklediğini duyururken, Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu da sağlık sistemine dair dikkat çeken değerlendirmelerde bulundu.
SMA Tedavisinde Yeni İlaç Geri Ödeme Kapsamında

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, özel hastanelerin temsilcilerini bir araya getiren OHSAD 14. Kurultayı’nda yaptığı konuşmada, “SMA hastası çocuklarımızın tedavisinde kullanılan ve 2017’den bu yana geri ödemesini gerçekleştirdiğimiz ilaca ilave olarak, hastalığın tedavisinde kullanılan ve kullanım kolaylığı olan diğer bir ilacı da çocuklarımızın tedavisi için SGK geri ödeme listemize dahil edeceğiz” açıklamasında bulundu.
Bakan Işıkhan ayrıca, Türkiye’nin sunduğu Genel Sağlık Sigortası Sisteminin dünya genelindeki en kapsamlı ve düşük maliyetli sistemlerden biri olduğunu vurguladı.
110 Yeni İlaç Geri Ödeme Listesinde

Bakan Işıkhan, 2025 yılı itibarıyla 107’si yurt içi, 3’ü yurt dışı olmak üzere toplam 110 ilacın SGK geri ödeme listesine alındığını belirtti. Bu ilaçların içinde 25 adet kanser tedavisinde kullanılan ilaç da bulunuyor. Geri ödeme kapsamındaki toplam ilaç sayısı ise 8.978’e yükseldi. Ayrıca, aile hekimlerinin reçete edebileceği ilaç sayısı da 5.600’den 6.000’e çıkarıldı.
Tip-1 Diyabet ve Hemofili A İçin Yeni Adımlar
Bakan Işıkhan, 2024 Aralık ayında Tip-1 diyabetli 18 yaş altı çocuklar için Sürekli Cilt Altı Glukoz İzlem Sistemi’nin geri ödeme kapsamına alındığını hatırlatarak, yakın zamanda Hemofili A hastaları için evde kolaylıkla uygulanan bir kanama önleyici ilacın da listeye eklendiğini duyurdu.
‘Kapsayıcı ve Adaletli Bir Sağlık Sistemi Gerekiyor’

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, Türkiye’deki sağlık sistemine dair değerlendirmelerde bulundu. “Hekim odaklı sağlık sisteminden insan odaklı sisteme geçilmesi, kapsayıcı, eşit ve adaletli ödeme sistemleri geliştirmek gerekiyordu” diyen Memişoğlu, Türkiye’nin kendi ödeme modeli geliştirmesi gerektiğini ifade etti. “Hakkını veren bir ödeme modeli geliştireceğiz” dedi.
Sağlıkta Güven Endeksi Uyarısı
Sağlık turizmi ve kamu-özel iş birliğine de değinen Memişoğlu, “Hastane bir aracı kuruluş değildir. Standartlar farklı olamaz. Sağlık turizmi hedefimizin altındayız, güven endeksimiz tehdit altında” diyerek uyarılarda bulundu. Endeksi düşüren kişi ve kuruluşlara karşı mücadele edileceğini vurguladı.
Yeni Yapılanma Sinyali

Memişoğlu, sağlık sisteminin bazı yönleriyle yeniden yapılanmaya gitmesi gerektiğine dikkat çekerek, “Bir hekim düşünün, 6 şehirde 8 yerde çalışıyor. Bu sürdürülebilir değil. Hakkı olana ödeme yapmamız lazım” ifadelerini kullandı. Türkiye’nin sağlık alanında bölge ülkeleri için bir rol model olduğunun altını çizdi.
(DHA)